Med en luftvärmepump kan du göra stora energibesparingar hemma, speciellt om du i dagsläget har direktverkande el eller elpanna som värmekälla. Det är en betydligt mindre investering än att installera jord- eller bergvärme.

Ändå så kostar det förstås en del – speciellt om du ska köpa en värmepump med hög verkansgrad och av god kvalitet, vilket du givetvis bör göra. Räkna med att det kan kosta upp till 20 000 – 30 000 kronor att köpa och installera en luft-luftvärmepump. En luft-vattenvärmepump ger ännu effektivare drift men kostar upp till 100 000 – 140 000 kronor. Ju större bostad du har desto mer effekt behöver du och desto dyrare blir det givetvis.

Ett litet tips: Luftvärmepumpguiden har rankat dom bästa luftvärmepumparna. Ovärderlig information för dig som funderar på att köpa värmepump till villan.

Så hur finansierar man denna utgift? Det tar vi reda på i denna artikel.

1. Delbetalningar

Luftvärmepumpsleverantörer vill givetvis sälja så mycket som möjligt. Därför är det inte ovanligt att de erbjuder delbetalningar. Det är inte ovanligt att det går att finansiera upp till 100 000 kronor av investeringen genom delbetalning. Leta gärna efter en leverantör som erbjuder räntefri delbetalning. Ofta kan du välja mellan delbetalning på 6, 12 eller 24 månader – de flesta gånger fullt tillräckligt för att göra så att köpet knappt känns i plånboken.

Värmepumpslån

2. Värmepumpslån

Har du tänkt köpa en luft-vattenvärmepump med tillhörande panna och element? Eller har du en stor bostad och behöver köpa flera luft-luftvärmepumpar? Då kommer inköp och installation att kosta lite mer förstås. Med ett luftvärmepumpslån kan du ofta låna upp till 250 000 kronor eller mer för att finansiera ditt projekt. Räntan på dessa lån är ofta fördelaktig trots att det i praktiken är ett lån utan säkerhet.

3. Bolån

Har du villa har du med stor sannolik även ett bolån. Så länge som du inte ligger nära lånetaket så kan du troligen ganska lätt utöka bolånet för att finansiera värmepumpsköpet. Detta är efter räntefri delbetalning ofta det billigaste sättet. Banken har din bostad som säkerhet vilket gör att du kan få en riktigt låg ränta. Med tanke på hur mycket du kan spara på sänkta uppvärmningskostnader känns denna ränta som en nästan försumbar utgift. Tänk bara på att det kan hända att du kommer över en av gränserna för amorteringskrav om du höjer bolånet. Gör du det kan du tvingas amortera mer varje månad.

4. ROT-avdrag

Slutligen ska vi inte glömma att du har rätt att göra ROT-avdrag när du köper luftvärmepump. Du som småhusägare kan få upp till 50 000 i ROT-avdrag per år. Äger du villan tillsammans med någon kan ni tillsammans få upp till 100 000 kronor. Du får ROT-avdrag på arbetskostnaden. För enkelhetens skull är det ordnat som så att du räknar 30 procent av den totala kostnaden för utrustning plus installation som arbetskostnad vid köp av luft-vattenvärmepump eller luft-luftvärmepump.